Disponibile on-line la nuova parte del Catalogo ragionato (1952-1964)

Andare in basso

Disponibile on-line la nuova parte del Catalogo ragionato (1952-1964)

Messaggio  LucaMenes il Dom Mag 18, 2014 1:48 am

Disponibile on-line la quarta trance del Catalogo Ragionato (1952-1964)
http://www.salvador-dali.org/cataleg_raonat/


Notizia ufficiale della Fondazione: http://www.salvador-dali.org/noticies.html?ID=265

Consultable el 4t tram del Catàleg Raonat de Pintures

La Fundació Gala-Salvador Dalí ha incorporat el quart tram al Catàleg Raonat de Pintures de Salvador Dalí, corresponent als anys 1952-1964, en format digital. La publicació inclou fins ara 758 obres.

És una continuació del projecte de catalogació de pintures que va veure la llum per primera vegada l’any 2004. El catàleg és d’accés universal i gratuït des del web de la Fundació, i disponible en català, castellà, anglès i, des d’avui, també en francès.

A l’acte hi han participat Montse Aguer, directora del Centre d’Estudis Dalinians, i les coordinadores del mateix Centre, Carme Ruiz i Anna Otero. Vegeu el vídeo de la presentació.

El fet de publicar el Catàleg Raonat en línia permet concebre’l com un work in progress que, de manera continuada, es modifica i amplia amb les dades aportades pels equips tècnics de la Fundació Dalí. En la seva elaboració hi participen el Centre d’Estudis Dalinians, amb la col•laboració dels diferents departaments: Conservació i Restauració, Gerència i els Serveis Jurídics. Aquest projecte de recerca de caire científic és una de les aportacions més valuoses que la Fundació Gala-Salvador Dalí fa a l’àmbit acadèmic. La catalogació i l’estudi complet de les pintures de Salvador Dalí restarà, doncs, a l’abast de tothom i tindrà, així, una projecció a nivell mundial.

Objectius
L’objectiu principal és que el Catàleg Raonat esdevingui una eina de consulta imprescindible per a tots aquells que vulguin aprofundir en el coneixement de l’activitat artística del pintor establint, de manera definitiva, el corpus d’obra pictòrica daliniana, per arribar a la catalogació total i exhaustiva de la producció plàstica de l’artista, compresa entre els anys 1910 i 1983. El que es pretén és reunir i compartir una informació acurada i rigorosa de les obres pictòriques de tota la trajectòria artística de Salvador Dalí. No és, per tant, un treball de valoració estètica, sinó de determinació d’autoria.

Es tracta d’un projecte d’atribució engegat l’any 2004 sota la direcció del Centre d’Estudis Dalinians que, fins avui, ha anant presentant els resultats de la seva recerca en quatre trams:

- Maig del 2004: es va presentar el primer tram dins la celebració del Centenari del naixement de Salvador Dalí, com una de les grans aportacions de la Fundació Dalí en aquest esdeveniment. El primer tram abraça dels anys 1910 al 1930 i comprèn 258 obres.

- Gener del 2007: es va publicar en línia el segon tram. Parteix de l’any 1931 fins al 1939 i inclou 211 pintures.

- Maig del 2011: es publica el tercer tram, que comprèn 135 obres, dels anys 1940 al 1951.

- Maig del 2014: tal i com estava previst, avui presentem el fruit de tres anys de recerca exhaustiva dedicada a les pintures que Dalí realitzà entre el 1952 i el 1964. Aquest nou tram inclou 128 pintures.

- Queda per incorporar la darrera etapa, que abraça des del 1965 fins a l’últim any de producció, el 1983.

La recopilació de dades, en el seu conjunt, ajuda a identificar les obres i a situar-les en el seu moment històric, de vegades fins i tot fa reconsiderar algun aspecte, com ara la data d’execució que històricament s’ha atorgat a l’obra. En aquest sentit, es contrasta i verifica l'examen visual i es compara la informació amb altres fonts, com poden ser: els llibres, els catàlegs d'exposicions, les fotos, la correspondència, els manuscrits i la premsa de l'època que té el Centre d’Estudis Dalinians, els catàlegs de subhastes i els arxius de diverses institucions, museus, galeries d’art, i fins i tot col•leccions privades, que han compartit amb nosaltres la informació relativa a les obres de Salvador Dalí que pertanyen a les seves col•leccions o n’han format part. Amb les dades aportades, es complementa la fitxa de cadascuna de les obres, on consta: títol de l’obra, data, tècnica pictòrica, suport, dimensions, signatura, inscripcions, localització actual, procedència històrica, observacions, exposicions i bibliografia. El total estudiat fins ara és de 758 obres, pertanyents a més de 100 col•leccions diferents. Són consultables al web a partir de tres criteris: cercant-les per títol, data o col•lecció.

El quart tram
Del total de 758 obres que conté actualment el Catàleg Raonat, 128 corresponen a la quarta etapa. Aquest darrer tram es va començar a estudiar l’any 2007 i les 128 pintures que el conformen pertanyen a diferents museus d’arreu del món, a destacar: la Fundació Gala-Salvador Dalí (24 pintures), el Salvador Dalí Museum de Saint Petersburg, (Florida, EUA) (14), el Morohashi Museum of Modern Art de Fukushima (Japó) (5), el Metropolitan Museum of Art de Nova York (4) i el Museo Reina Sofía de Madrid (3).

Com ja ha passat en el tram anterior, les estades constants del pintor als Estats Units dificulten l’accés a la informació, tant per completar les dades sobre una obra coneguda com per a la descoberta d’obres noves. L’accés a les peces es veu dificultat quan aquestes pertanyen a una col•lecció privada. De la mateixa manera que en el període anterior (1940-1951), Dalí continua realitzant retrats per encàrrec. N’hem identificat fins a uns trenta, la majoria en col•leccions particulars. També en aquest tram comencem a trobar les obres de gran format que caracteritzen el Dalí més tardà

La novetat més indiscutible, però, és la publicació en llengua francesa de tots els trams que conformen el Catàleg Raonat. S’ha volgut aprofitar aquesta actualització per traduir de forma exhaustiva el contingut del catàleg. D’aquesta manera podem oferir el corpus pictòric de l’artista en quatre llengües, augmentant així el públic potencial en situació de consultar la nostra publicació.

El Catàleg Raonat és, des dels seus inicis, una publicació que vol interactuar, i interactua, amb el públic en general. Des d’aquí encoratgem tant als propietaris de pintures de Salvador Dalí (siguin institucions o col•leccionistes privats) com als estudiosos i al públic en general, a compartir el seu coneixement sobre l’obra daliniana. D’aquesta manera podrem millorar, ampliar i corregir les informacions que aquí es presenten.
avatar
LucaMenes
FONDATORE
FONDATORE


Visualizza il profilo

Torna in alto Andare in basso

Torna in alto

- Argomenti simili

 
Permessi di questa sezione del forum:
Non puoi rispondere agli argomenti in questo forum